Tasaerälaina – Vakautta ja ennakoitavuutta lainan takaisinmaksuun

Kirjoittajan kuva
Written By Niko

Tasaerälaina on suosittu lainamuoto, joka tarjoaa vakautta ja ennakoitavuutta lainan takaisinmaksuun. Mutta mitä tasaerälaina tarkalleen ottaen on, ja miten se eroaa muista lainatyypeistä? Entä kenelle se sopii parhaiten? Tässä kattavassa artikkelissa pureudumme tasaerälainan saloihin, tarjoamme käytännön vinkkejä sen valintaan ja käyttöön sekä vastaamme yleisimpiin kysymyksiin.

Mitä tasaerälaina on?

Tasaerälaina on lainamuoto, jossa lainan takaisinmaksuerät ovat yhtä suuret koko laina-ajan. Jokainen erä sisältää sekä lyhennyksen lainapääomasta että korkokuluja. Vaikka korkotaso muuttuisi, kuukausittainen maksuerä pysyy samana. Tämä tekee tasaerälainasta erinomaisen vaihtoehdon budjetoinnin kannalta, sillä tiedät tarkalleen, kuinka paljon rahaa sinun tulee varata lainan takaisinmaksuun joka kuukausi.

Tasaerälaina vs. Annuiteettilaina

Tasaerälainaa usein verrataan annuiteettilainaan, joka on toinen yleinen lainamuoto. Suurin ero näiden kahden välillä on se, miten korkokulut ja lainapääoman lyhennys jakautuvat maksueriin. Annuiteettilainassa maksuerät ovat aluksi suurempia, koska korkokulut ovat suuremmat lainapääoman ollessa alussa suurimmillaan. Maksut pienenevät vähitellen lainapääoman lyhentyessä.

Annuiteettilaina voi olla edullinen vaihtoehto matalan koron aikana, mutta korkojen noustessa maksuerät voivat kasvaa merkittävästi. Tasaerälainassa taas maksuerä pysyy samana koko laina-ajan, mikä tarjoaa vakautta ja suojaa korkojen nousulta.

Kenelle tasaerälaina sopii?

Tasaerälaina sopii erityisesti henkilöille, jotka arvostavat taloudellista vakautta ja ennakoitavuutta. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun tulotaso on vakaa ja haluat varmistaa, että lainan takaisinmaksu ei aiheuta yllättäviä taloudellisia haasteita.

Tasaerälaina voi olla hyvä valinta myös silloin, kun korkotaso on matala, sillä se tarjoaa suojaa mahdollisten tulevien korkojen nousulta. Jos kuitenkin uskot korkojen laskevan tulevaisuudessa, annuiteettilaina voi olla edullisempi vaihtoehto.

Tasaerälainan edut ja haitat

Kuten kaikilla lainamuodoilla, myös tasaerälainalla on omat etunsa ja haittansa.

Edut:

 • Ennakoitavuus: Tiedät tarkalleen, kuinka paljon maksat joka kuukausi, mikä helpottaa budjetointia.
 • Vakaus: Korkojen vaihtelut eivät vaikuta kuukausierään, mikä tarjoaa taloudellista turvaa.
 • Suoja korkojen nousulta: Jos korot nousevat, tasaerälaina suojaa sinua suuremmilta maksueriltä.

Haitat:

 • Mahdollisesti korkeammat kokonaiskustannukset: Korkojen ollessa matalat, annuiteettilaina voi olla kokonaisuudessaan edullisempi.
 • Pidempi laina-aika: Tasaerälainan laina-aika voi olla pidempi kuin annuiteettilainan, mikä tarkoittaa, että maksat korkoa pidemmän aikaa.

Miten valita sopiva tasaerälaina?

Tasaerälainan valinnassa on tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia ja kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Korko: Vertaile eri lainantarjoajien korkoja ja valitse mahdollisimman edullinen vaihtoehto.
 • Laina-aika: Mieti, kuinka pitkän laina-ajan haluat ja valitse sellainen, joka sopii budjettiisi.
 • Muut kulut: Selvitä, mitä muita kuluja lainaan liittyy, kuten avausmaksuja tai tilinhoitomaksuja.
 • Lainan ehdot: Lue huolellisesti lainan ehdot ja varmista, että ymmärrät ne ennen lainan ottamista.

Vinkkejä tasaerälainan käyttöön

Kun olet ottanut tasaerälainan, on tärkeää noudattaa muutamia vinkkejä, jotta lainan takaisinmaksu sujuu mahdollisimman sujuvasti:

 • Maksa erät ajallaan: Vältä myöhästymismaksuja ja luottotietomerkintöjä maksamalla erät aina ajallaan.
 • Tee ylimääräisiä lyhennyksiä: Jos sinulla on ylimääräistä rahaa, tee ylimääräisiä lyhennyksiä lainapääomaan. Tämä lyhentää laina-aikaa ja säästää korkokuluissa.
 • Seuraa korkojen kehitystä: Vaikka korkojen vaihtelut eivät vaikuta kuukausierään, on silti hyvä seurata korkojen kehitystä. Jos korot laskevat merkittävästi, voit harkita lainan uudelleenjärjestelyä tai siirtymistä toiseen lainamuotoon.

Usein kysytyt kysymykset tasaerälainasta

1. Voinko maksaa tasaerälainan takaisin nopeammin?

Kyllä, voit lyhentää tasaerälainan laina-aikaa tekemällä ylimääräisiä lyhennyksiä lainapääomaan.

2. Voinko saada tasaerälainan ilman vakuuksia?

Kyllä, voit saada tasaerälainan ilman vakuuksia, mutta tällöin korko on yleensä korkeampi kuin vakuudellisen lainan.

3. Voinko muuttaa tasaerälainan annuiteettilainaksi?

Joissakin tapauksissa voit muuttaa tasaerälainan annuiteettilainaksi, mutta tämä riippuu lainantarjoajasta ja lainan ehdoista.

Yhteenveto

Tasaerälaina on erinomainen vaihtoehto henkilöille, jotka arvostavat taloudellista vakautta ja ennakoitavuutta. Se tarjoaa suojaa korkojen nousulta ja helpottaa budjetointia. Ennen lainan ottamista on kuitenkin tärkeää vertailla eri lainantarjoajien tarjouksia ja varmistaa, että laina sopii omaan taloudelliseen tilanteeseesi.

Lue myös: Google kääntäjä (diginyt.fi)

Jätä kommentti