Vertaislainat

Vertaislainaus, tunnetaan myös nimillä sosiaalinen lainaus ja peer-to-peer lainaus, on tapa lainata rahaa yksilöiden kesken: henkilö A sopii lainaavansa rahaa henkilö B:lle. Yleensä samassa yhteydessä sovitaan summasta, takaisinmaksuajasta ja mahdollisesti korosta

Reinvest24.com

Reinvest24.com on virolainen kiinteistösijoitusplatformi, joka keskittyy kiinteistöjen joukkorahoitukseen ja yhteisörahoitukseen. Se antaa sijoittajille mahdollisuuden investoida kiinteistöihin pienemmillä summilla ja saada osuuden niiden tuotoista ja arvonnoususta.

Toimintaperiaatteensa mukaan Reinvest24 ostaa kiinteistöjä, joihin sijoittajat voivat sijoittaa. Kun sijoittajat tekevät sijoituksia, he saavat osuuden kyseisestä kiinteistöstä, ja heille maksetaan osuus vuokratuotoista sekä mahdollisesta kiinteistön arvonnoususta.

Tämä mahdollistaa sijoittajille kiinteistösijoittamisen ilman suuria pääomasijoituksia ja kiinteistön omistamisen monimutkaisuuksia. Sijoittajat voivat seurata sijoitustensa kehitystä ja tuottoja Reinvest24.com -alustan kautta.

On tärkeää huomata, että kuten kaikissa sijoituksissa, myös kiinteistösijoittamiseen liittyy riskejä. Siksi on suositeltavaa tutkia huolellisesti ja harkita riskit ennen sijoittamista mihinkään alustaan tai kohteeseen.

Robo.cash

Robo.cash on eurooppalainen P2P-sijoitusalusta, joka toimii kansainvälisessä rahoitusholdingissa Robocash Group. Alustalla voit sijoittaa omistusyhtiöiden myöntämiin lainoihin Kazakstanista, Espanjasta, Singaporesta ja Vietnamista. Sijoittajien varat alustalla on suojattu takaisinostotakuulla ja omistusosuuden tarjoamalla ryhmätakuulla.

P2P laina eli vertaislaina on kuin rahoitusyhtiön laina 

Vertaislaina eli p2p laina toimii asiakkaalle kuten mikä tahansa vakuudeton laina. 

Vertaislainayhtiö hoitaa lainan hallinnoinnin. Käytännössä asiakas ei huomaa eroa rahoitusyhtiön ja vertaislainan välillä. Vertaislainayhtiö hoitaa luottopäätöksen, hallinnoinnin, asiakaspalvelun ja kaikki maksut. 

 • Lainan haku ja asiakaspalvelu vertaislainayhtiön toimesta
 • Et huomaa eroa, haetko lainaa rahoitusyhtiöstä vai vertaislainatoimijalta 

Vertaislainojen korot ovat korkeammat verrattuna pankkilainoihin. Se johtuu siitä, että niitä on helpompi ottaa ja vakuuksia ei tarvita, toisin kuin pankkilainoissa. Suurimmat kulut vertaislainaamisessa syntyvät lainanottajalle. Vertaislainan välittäjäyrityksen tulonmuodostus koostuu lainanhakijan ja lainanmaksajan maksamista kuluista, joita ovat muun muassa merkintä-, korko-, hallinta- sekä avauspalkkiot.

Peerberry

PeerBerry on vertaismarkkinapaikka, joka tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa liikkeeseen laskettuihin pankkilainanantajien lainoihin eri puolilta Eurooppaa. Tarjolla olevien lainojen salkku koostuu pääasiassa Aventus-konsernin ja sen tytäryhtiöiden myöntämistä kulutusluotoista. Ensimmäisestä toimintavuodestaan Liettuassa (2009) lähtien kannattavasta Aventus Groupista on tullut innovatiivinen ja menestyvä lainanantaja, jolla on vahva asema Tšekissä, Latviassa, Puolassa, Georgiassa, Ukrainassa ja Kazakstanissa.

PeerBerry hyödyntää nykyaikaisimpia verkkotyökaluja ja -ratkaisuja luotettavan, yksinkertaisen ja nopean palvelun tarjoamiseksi. Uskomme, että jatkuva investointimme IT-ratkaisuihin ja -infrastruktuuriin sekä tukee kasvuamme että varmistaa, että saavutamme tavoitteemme – vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin ja täytämme odotukset!

Toiselle vertaislaina on laina ja toiselle sijoitus

Sijoittajalle vertaislainaaminen voi kuulua osana sijoitusportfoliota. Se tarjoaa omaisuuslajien kesken mukavan hajautuksen, eikä esimerkiksi osakekurssien kehityksellä ole vaikutusta sen tuottoon. Vertaislainaamiselle ei tosin ole vielä sääntelyä, joten sijoituksella ei ole mitään suojaa ja täten siihen liittyy luottotappioriski. Lainaamalla pieniä määriä usealle lainanhakijalle lainanantajalla on mahdollisuus minimoida luottotappioriski. Tämä vähentää riskiä liittyen siihen, etteivät yksittäisen lainan maksuongelmat vaikuta liikaa lainaamisen kokonaistuottoon.

hive5

Vaihtoehtoisen sijoitusalustan – hive5 : n perustivat kaksi menestyvää rahoitus- ja teknologia-asiantuntijaa, Andrius Rupšys ja Ričardas Vandzinskas. Hive5:n perustajat ovat molemmat EU:n kansalaisia, joilla on tunnetut liikkeenjohdon profiilit, Baltic Institute of Corporate Governance -instituutista valmistuneita – hallituksen, hallintoneuvoston ja tarkastuskomitean jäseniä suurissa julkisissa ja yksityisissä kansainvälisissä organisaatioissa, joilla on kokemusta monikansallisesta yritysrahoituksesta ja teknologiatuotteiden kehittämisestä.

Riskien vähentäminen ja hallinta ovat heidän jokapäiväisiä ensisijaisia tehtäviään päivittäisen toimintansa strategisella ja taktisella tasolla. Ne ovat vertaansa vailla oleva P2P-organisaatio, jonka on piakkoin otettava käyttöön COSO-menetelmiin perustuva yrityksen johtamisprosessi konserniyhteisöissään. He ovat niitä harvoja markkinoilla, jotka ovat äskettäin ottaneet käyttöön vallankumouksellisen tekoälypohjaisen, monilähteen Big Data -tuloskorttipäätösmoottorin ensimmäiseen maantieteelliseen lainan alullepanijaansa Eksres Pozyczkaan. Sen avulla voidaan paitsi suodattaa petoksia, myös hallita ja suunnitella maksukyvyttömyyttä oikein ja varmistaa laadukkaan lainasalkun nopea mittakaava Puolassa.

Income

Income on rahoitusteknologiayritys, joka tarjoaa seuraavan sukupolven maailmanlaajuiset markkinat investoimaan kassavirtaa tuottaviin omaisuuseriin, kuten kulutus- ja yrityslainoihin.

Vuonna 2020 perustettu yritys antaa sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa lainoihin ja ansaita suuria tuottoja. Sijoittajat ovat rakentaneet tulosmarkkinapaikan sijoittajille, ja ne esittelevät sijoittajien turvaominaisuuksia, joita ei ole koskaan ennen nähty vertaismarkkinapaikoilla, mikä tekee markkinapaikasta avoimemman ja turvallisemman sijoitusympäristön.

Missiomme on tuoda uusia omaisuuseriä jokapäiväisten sijoittajien ulottuville ja tarjota heille samalla institutionaalisen tason turvallisuutta, mikä parantaa sijoituskokemusta joka päivä.

Mikä on vertaislaina?

Vertaislainan määritelmä

Vertaislaina on rahoitusmuoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa suoraan toisille yksityishenkilöille ilman perinteisen pankin väliintuloa. Se on yksi fintech-alan kasvavista trendeistä ja antaa ihmisille mahdollisuuden investoida ja lainata rahaa suoraan vertaistensa kesken.

Vertaislainan historiaa

Vaikka vertaislainaus voi tuntua uudelta konseptilta, sen juuret ulottuvat kauas historiaan. Moderni vertaislainaus on kuitenkin saavuttanut suosiota viime vuosikymmenen aikana teknologian ja internetin ansiosta, mikä on tehnyt lainanhausta ja sijoittamisesta helpompaa ja tehokkaampaa.

Miten vertaislaina toimii?

Lainanottajien ja sijoittajien välinen suhde

Vertaislainaus perustuu kahteen osapuoleen: lainanottajiin ja sijoittajiin. Lainanottajat hakevat lainaa, ja sijoittajat valitsevat, mihin hankkeisiin he haluavat sijoittaa. Palveluntarjoajat toimivat välittäjinä, yhdistäen lainanottajat ja sijoittajat.

Vertaislainapalvelut

On olemassa useita online-vertaislainapalveluita, jotka yhdistävät lainanottajat ja sijoittajat. Nämä palvelut vetävät puoleensa sijoittajia lupaamalla paremmat tuotot kuin perinteiset sijoitusmuodot ja lainanottajille edullisemmat korot.

Vertaislainan hyödyt

Joustavuus

Yksi vertaislainan suurimmista eduista on sen joustavuus. Lainaehdot ja korot voivat olla joustavampia kuin perinteisissä pankeissa, ja lainan hakeminen voi olla nopeampaa ja yksinkertaisempaa.

Kilpailukykyiset korot

Vertaislainan korot voivat olla kilpailukykyisiä, koska siinä ei ole pankkien kustannusrakenteita. Tämä voi johtaa alhaisempiin korkoihin lainanottajille ja parempiin tuottoihin sijoittajille.

Vertaislainan riskit

Takaisinmaksun riski

Kuten kaikki sijoitusmuodot, myös vertaislainaus sisältää riskejä. Lainanottajan maksukyvyn heikentyessä sijoittaja saattaa menettää osan tai kaikki sijoittamansa rahat.

Sijoittajan näkökulma

Sijoittajille vertaislainaus voi olla riskialttiimpaa kuin perinteiset sijoitusmuodot, mutta samalla mahdolliset tuotot voivat olla korkeampia.

Vertaislainan ja perinteisen lainan erot

Perinteisen pankkilainan ominaisuudet

Perinteiset pankit tarkastelevat usein lainanhakijan luottohistoriaa, tulotasoa ja muita taloudellisia tekijöitä ennen lainan myöntämistä. Niillä on tiukat säännöt ja proseduurit, ja ne saattavat vaatia vakuuksia.

Vertaislainan uniikit piirteet

Toisaalta vertaislaina voi olla joustavampi, ja lainan hakeminen saattaa olla yksinkertaisempaa. Sijoittajat voivat myös valita, mihin projekteihin he sijoittavat, mikä antaa heille suuremman kontrollin sijoituksistaan.

Kuinka vertaislainaa haetaan?

Valitse sopiva palvelu

Ensin sinun on valittava vertaislainapalvelu, joka sopii tarpeisiisi. Vertaile palveluita, niiden ehtoja, korkoja ja palkkioita ennen päätöksentekoa.

Hakuprosessi

Hakuprosessi voi vaihdella eri palveluissa, mutta yleensä se sisältää henkilötietojen, taloudellisten tietojen ja lainan tarpeiden antamisen. Kun hakemuksesi on hyväksytty, voit saada tarjouksia eri sijoittajilta.

Kenelle vertaislaina sopii?

Kriteerit lainanottajille

Vertaislaina voi olla sopiva vaihtoehto niille, jotka eivät saa lainaa perinteisestä pankista tai jotka etsivät joustavampia lainaehtoja. On kuitenkin tärkeää ymmärtää lainan ehdot ja riskit ennen sitoutumista.

Sijoittajan profiili

Sijoittajille, jotka etsivät vaihtoehtoisia sijoitusmahdollisuuksia ja ovat valmiita ottamaan enemmän riskiä suurempien tuottojen saamiseksi, vertaislaina voi olla houkutteleva vaihtoehto.

Suomen vertaislainamarkkinat

Suosituimmat palvelut

Suomessa on useita vertaislainapalveluita, joista suosituimpia ovat esimerkiksi Bondora ja Fellow Finance. Ne tarjoavat erilaisia lainatuotteita ja sijoitusmahdollisuuksia asiakkailleen.

Markkinoiden kasvu

Viime vuosina vertaislainaus on kasvattanut suosiotaan Suomessa, ja se on muodostunut merkittäväksi osaksi rahoitusmarkkinoita.

Yhteenveto

Vertaislainaus on innovatiivinen ja joustava rahoitusmuoto, joka yhdistää lainanottajat ja sijoittajat suoraan. Se tarjoaa monia etuja, mutta sisältää myös riskejä. Olipa kyseessä sijoittaja tai lainanottaja, on tärkeää tehdä perusteellinen tutkimus ja ymmärtää lainan ehdot ja riskit ennen päätöksentekoa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä (FAQ)

 1. Mikä on vertaislaina?
  • Se on rahoitusmuoto, jossa yksityishenkilöt lainaavat rahaa suoraan toisille yksityishenkilöille ilman perinteisen pankin väliintuloa.
 2. Kuinka vertaislainapalvelut ansaitsevat rahaa?
  • Useimmat palvelut perivät palkkion lainan välittämisestä tai käsittelymaksuja.
 3. Onko vertaislainaus turvallista?
  • Kuten kaikki sijoitusmuodot, vertaislainaus sisältää riskejä. On tärkeää tehdä tutkimusta ja ymmärtää riskit ennen sijoittamista tai lainan ottamista.
 4. Voinko maksaa vertaislainani aikaisemmin pois?
  • Useimmat palvelut sallivat aikaisemman takaisinmaksun, mutta on hyvä tarkistaa palvelun ehdot.
 5. Mikä ero on vertaislainan ja perinteisen pankkilainan välillä?
  • Vertaislaina yhdistää suoraan lainanottajat ja sijoittajat, kun taas perinteiset pankit toimivat välikätenä.