Asuntolainakaton nosto olisi ollut tarpeen

Kirjoittajan kuva
Written By Niko

Finanssiala ry (FA) on pettynyt Finanssivalvonnan päätökseen pitää asuntolainakatto ennallaan. FA:n johtaja ja pääekonomisti Veli-Matti Mattila ilmaisi pettymyksensä ja katsoo, että talous- ja asuntomarkkinatilanteen heikkeneminen olisi pitänyt ottaa huomioon makrovakauspolitiikassa.

”Huomioon ottaen nykyisen taloustilanteen, asuntomarkkinoiden tilannetta helpottaisi, jos asuntolainojen enimmäisluototussuhde eli lainakatto nostettaisiin lakisääteiselle perustasolleen myös muille kuin ensiasunnon ostajille.”

Tällä hetkellä ensiasunnon ostajien lainan enimmäismäärä suhteessa vakuuksiin on 95 prosenttia ja muiden ostajien osalta 85 prosenttia.

Finanssivalvonta päätti pitää pankkien kotimaisten lisäpääomavaatimusten tason ennallaan. Muuttuva lisäpääomavaatimus säilyy siten edelleen 0 prosentissa, ja suurille pankeille asetetut pankkikohtaiset ns. O-SII-vaatimukset pysyvät samalla tasolla kuin vuosi sitten. Rakenteellisiin järjestelmäriskeihin liittyvä lisäpääomavaatimus nousee kuitenkin 1 prosenttiin ensi keväänä Finanssivalvonnan maaliskuussa tekemän päätöksen mukaisesti.

FA katsoo, että rakenteellisiin järjestelmäriskeihin liittyvän lisäpääomavaatimuksen voimaantuloa olisi pitänyt lykätä.

Pankkien lainanantokykyä ei pitäisi rajoittaa, jotta sekä yritysluototus että asuntoluototus voivat jatkua ennallaan ja siten tukea talouskasvua ja työllisyyttä”, Mattila toteaa.

Mattila painottaa myös, että Finanssivalvonnan tulisi ottaa huomioon suomalaisten pankkien kilpailuedellytykset ja pankkien sisämarkkinoiden toimivuus EU:ssa päätettäessä lisäpääomavaatimuksista.

Finanssivalvonnan johtokunta tiedotti 29.6.2023, että lainakatto eli enimmäisluototussuhde säilyy nykyisellä tasolla. Myös pankeille asetettava muuttuva lisäpääomavaatimus pysyy ennallaan. Lisäksi johtokunta hyväksyi Norjan järjestelmäriskipuskurivaatimuksen osittain suomalaisille luottolaitoksille, joilla on saamisia Norjassa.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Samsung XCover 5 – älypuhelin joka kestää haasteet

Samsung XCover 5 on älypuhelin, joka on suunniteltu kestämään haasteita. Laite on suojattu pölyn- ja vedenkestävällä kotelolla, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan ihmisille, jotka ovat jatkuvasti liikkeellä ja alttiina sääolosuhteille.

Tutustu Samsung Galaxy S21 Ultraan – huippuluokan älypuhelin

Samsung Galaxy S21 Ultra on yksi markkinoiden kehittyneimmistä älypuhelimista. Se tarjoaa huippuluokan teknologian, kuten 5G-yhteyden, tehokkaan suorittimen ja erinomaisen kameran. Lisäksi sen suuri ja tarkka näyttö tekee siitä erinomaisen valinnan videoiden katseluun ja pelaamiseen. Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy S21 Ultra on erinomainen valinta vaativille käyttäjille, jotka haluavat parhaan mahdollisen kokemuksen älypuhelimeltaan.

Jätä kommentti