Lainavertailut: Vinkkejä ja ohjeita parhaan lainan löytämiseen

Kirjoittajan kuva
Written By Niko

Lainan ottaminen on monille suomalaisille arkipäivää. Olipa kyseessä sitten kodin remontti, uuden auton hankinta tai yllättävät menot, laina voi olla ratkaisu taloudelliseen haasteeseen. Mutta laina ei ole lelu, ja sen valintaan tulee suhtautua vakavasti. On tärkeää vertailla eri lainatarjouksia ja löytää itselleen sopivin vaihtoehto.

Tässä artikkelissa perehdymme lainavertailuihin ja niiden hyötyihin. Kerromme, mitä asioita lainan ottaessa on tärkeää huomioida ja annamme vinkkejä onnistuneeseen lainavertailuun.

Miksi lainan kannattaa vertailla?

Lainavertailun avulla voit säästää rahaa ja löytää itsellesi sopivimman lainan. Eri lainanantajilla on erilaiset korot, kulut ja ehdot, joten vertailulla voit varmistaa, että et maksa lainastasi ylimääräistä.

Tässä muutamia syitä lainan vertailuun:

 • Säästät rahaa: Lainakorojen ja kulujen välillä voi olla suuria eroja. Vertailemalla voit löytää lainan, jonka korko ja kulut ovat mahdollisimman alhaiset.
 • Löydät sopivan lainan tarpeisiisi: Eri lainoilla on erilaiset ehdot ja ominaisuudet. Vertailemalla voit löytää lainan, joka sopii tarpeisiisi ja taloudelliseen tilanteeseesi.
 • Vältät piilokuluja: Jotkut lainanantajat perivät piilokuluja, joista et välttämättä ole tietoinen. Vertailemalla voit varmistaa, että valitsemassasi lainassa ei ole piilokuluja.

Mitä lainan ottaessa on tärkeää huomioida?

Ennen lainan ottamista on tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen lainaa käytetään ja kuinka paljon rahaa tarvitset. On myös tärkeää laskea, kuinka paljon pystyt maksamaan lainaa kuukaudessa.

Tässä muutamia asioita, jotka on tärkeää huomioida lainan ottaessa:

 • Lainan käyttötarkoitus: Mieti, mihin tarkoitukseen lainaa käytetään. Onko se kodin remonttia, uuden auton hankintaa vai jotain muuta? Lainan käyttötarkoitus voi vaikuttaa lainan korkoon ja ehtoihin.
 • Lainan summa: Mieti, kuinka paljon rahaa tarvitset. Lainaa ei kannata ottaa enempää kuin on välttämätöntä.
 • Korko ja kulut: Vertaile eri lainanantajien korkoja ja kuluja. Muista ottaa huomioon myös kaikki lainan piilokulut.
 • Takaisinmaksuaika: Mieti, kuinka kauan pystyt maksamaan lainaa takaisin. Takaisinmaksuaika voi vaikuttaa lainan korkoon ja kuukausierään.
 • Ehdot: Lue lainan ehdot huolellisesti. Varmista, että ymmärrät kaikki lainan ehdot ja olet tyytyväinen niihin.

Vinkkejä onnistuneeseen lainavertailuun

On olemassa useita verkkosivustoja, jotka tarjoavat lainavertailuja. Näillä sivustoilla voit syöttää lainasumman, lainan käyttötarkoituksen ja muut tiedot, ja saat vertailun eri lainanantajien tarjouksista.

Tässä muutamia vinkkejä onnistuneeseen lainavertailuun:

 • Käytä useita lainavertailusivustoja. Näin saat kattavan kuvan eri lainanantajien tarjouksista.
 • Vertaile lainan korkoja ja kuluja. Muista ottaa huomioon myös kaikki lainan piilokulut.
 • Lue lainan ehdot huolellisesti. Varmista, että ymmärrät kaikki lainan ehdot ja olet tyytyväinen niihin.
 • Älä tee hätiköityjä päätöksiä. Vertaile eri lainatarjouksia rauhassa ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto.

Lainan ottaminen on vastuullinen päätös

Lainan ottaminen on vastuullinen päätös. Ennen lainan

ottamista on tärkeää olla tietoinen kaikista velvollisuuksista. Lainan takaisinmaksu on ensisijainen velvollisuutesi, ja laiminlyönnistä voi seurata maksuhäiriömerkintä, joka voi vaikeuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi vuokra-asunnon saantia tai toisen lainan ottamista.

Lainavertailusivustot käyttöösi

Suomessa toimii useita lainanvertailusivustoja, jotka auttavat löytämään edullisimman lainan. Nämä sivustot kilpailuttavat puolestasi lainat useilta eri pankeilta ja rahoitusyhtiöltä, joten voit saada yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia. Lainavertailusivustojen käyttö on yleensä ilmaista, sillä ne saavat tuloja yhteistyökumppaneiltaan eli pankeilta ja rahoitusyhtiöiltä.

Tunnettuja suomalaisia lainanvertailusivustoja ovat esimerkiksi:

 • Lainaa.com
 • Rahalaitos
 • Etua

Lainatyypit lainavertailussa

Lainavertailusivustoilla voit yleensä vertailla useita eri lainatyyppejä. Yleisimmät lainatyypit ovat:

 • Joustoluotto: Joustoluotto on jatkuva luottolimiitti, jolta voit nostaa rahaa tarpeen mukaan. Joustoluoton korot ovat yleensä muita lainatyyppejä korkeammat.
 • Vakuudettomat kulutusluotot: Vakuudettomat kulutusluotot ovat henkilökohtaisia lainoja, joita ei tarvitse vakuuttaa. Vakuudettomien kulutusluottojen korot vaihtelevat lainanantajan ja lainan takaisinmaksuajan mukaan.
 • Vakuudelliset lainat: Vakuudellisissa lainoissa laina vakuutetaan esimerkiksi autolla tai asunnolla. Vakuudellisten lainojen korot ovat yleensä vakuudettomia lainoja matalammat.
 • Yhdistelylainat: Yhdistelylainat on tarkoitettu useamman pienemmän lainan yhdistämiseen yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Yhdistelylainan avulla voit saada matalamman koron ja pienemmän kuukausierän.

Bondora laina ja muut vertailukohteet

Lainavertailussa kannattaa huomioida myös vertaislainapalvelut, kuten Bondora lainat. Vertaislainapalvelut välittävät lainoja yksityisten sijoittajien ja lainan tarvitsijoiden välillä. Vertaislainan korko määräytyy lainan riskiluokituksen mukaan.

Kun vertailet eri lainatarjouksia, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Todellinen vuosikorko (TVK): Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikki lainan kustannukset, kuten koron, tilinhoitomaksut ja avausmaksut. TVK:n avulla voit vertailla eri lainavaihtoehtoja todenmukaisesti.
 • Lainan takaisinmaksuaika: Takaisinmaksuaika vaikuttaa kuukausierän suuruuteen. Mitä pidempi laina-aika, sitä pienempi kuukausierä, mutta myös maksettava kokonaiskorko on suurempi.
 • Lainaehdot: Lue lainan ehdot huolellisesti läpi ennen lainan hyväksymistä. Kiinnitä erityistä huomiota esimerkiksi mahdollisiin lisäkuluihin, ennenaikaisen takaisinmaksun ehtoihin ja viivästys- ja perintäkuluihin.

Lainavertailu säästää rahaa

Lainavertailun avulla voit säästää rahaa löytämällä edullisimman lainan. Esimerkiksi 10 000 euron lainalla voi olla jopa useiden satojen eurojen eroja kuukausierissä ja kokonaiskuluissa eri lainanantajien välillä. Lainavertailun tekeminen kannattaa siis aina, vaikka olisitkin jo hakemassa lainaa tietyltä pankilta tai rahoitusyhtiöltä.

Muistathan kuitenkin, että laina on aina takaisin maksettava velvoite. Lainaa ei kannata ottaa, ellei

2 kommenttia artikkeliin ”Lainavertailut: Vinkkejä ja ohjeita parhaan lainan löytämiseen”

Jätä kommentti