Mikä on vertaislaina ja miten se toimii

Kirjoittajan kuva
Written By admin


Vertaislaina on lainamuoto, joka mahdollistaa suoran rahan lainaamisen yksityishenkilöiden välillä ilman perinteistä pankin tai rahoituslaitoksen välistä välikäsiä. Vertaislaina-alustat, jotka toimivat online-ympäristössä, yhdistävät lainanantajat ja lainanottajat tarjoten heille foorumin, jossa lainat voivat toteutua.

Vertaislaina toimii seuraavasti:

Rekisteröityminen

Sekä lainanantajat että lainanottajat rekisteröityvät vertaislaina-alustalle, jossa he luovat profiilin ja täyttävät tarvittavat tiedot.

Lainahakemuksen jättäminen

Lainanottaja luo lainahakemuksen, jossa hän ilmoittaa haluamansa lainasumman, laina-ajan ja muut tarvittavat tiedot. Hakemus sisältää yleensä myös taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn arvioinnin.

Luottoluokituksen arviointi

Vertaislaina-alusta suorittaa lainanottajan luottoluokituksen arvioinnin. Tämä voi sisältää tarkistuksen luottotiedoista, tulotasosta ja muista taloudellisista tekijöistä. Luottoluokitus vaikuttaa lainanottajan lainaehtoihin, kuten korkoon ja takaisinmaksuaikaan.

Lainan tarjoaminen

Lainanantajat voivat tarkastella lainahakemuksia ja tarjota lainaa haluamallaan summalla ja ehdoilla. He voivat myös jakaa lainan useiden lainanottajien kesken hajauttaakseen riskiä.

Lainan hyväksyminen

Lainanottaja tarkastelee saamiaan tarjouksia ja valitsee sopivimman vaihtoehdon. Hän hyväksyy tarjouksen ja sopii lainanantajan kanssa lainan ehdoista.

Lainan siirto

Kun laina on hyväksytty, lainanantaja siirtää rahat lainanottajan tilille vertaislaina-alustan kautta. Alusta toimii välikätenä varmistaen turvallisen ja luotettavan maksujen käsittelyn.

Takaisinmaksu

Lainanottaja maksaa lainan takaisin sovittujen ehtojen mukaisesti, mukaan lukien korko ja takaisinmaksuaika. Maksut suoritetaan yleensä suoraan vertaislaina-alustalle, joka jakaa ne lainanantajille.

Vertaislainat tarjoavat useita etuja sekä lainanottajille että lainanantajille. Lainanottajat voivat saada edullisempia lainaehtoja kuin perinteisiltä pankkilainoilta, kun taas lainanantajat voivat saada paremman tuoton sijoitukselleen verrattuna perinteisiin säästötileihin tai muuhun sijoitusmuotoon.

Esimerkkinä Robocash

Robo.cash on eurooppalainen vertaislainausinvestointialusta, joka toimii kansainvälisen finanssiryhmän Robocash Groupin sisällä. Alustalla voit sijoittaa lainoihin, jotka on myöntänyt holdingin yritykset Kazakstanista, Espanjasta, Singaporessa ja Vietnamissa. Sijoittajien varat alustalla ovat suojattuja takaisinostotakuulla ja holdingin tarjoamalla ryhmätakuulla.

Miten aloittaa sijoittaminen Robocashilla?

Sijoittaaksesi Robocashilla sinun on täytettävä kolme vaatimusta: oltava vähintään 18-vuotias, asuttava Euroopassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja sinulla on oltava pankkitili Euroopassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tilin avaamisen jälkeen sähköpostitse on täytettävä KYC (Know-Your-Customer) ja AML (Anti-Money-Laundering) -kyselylomakkeet. Tämän jälkeen on suoritettava henkilöllisyyden varmennus. Oikeushenkilöillä ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta rekisteröityä alustalle.

Minkälaista tuottoa voidaan saavuttaa?

Robocashin korkotaso vaihtelee 8%:sta 14%:iin. Alustan mukaan sijoittajat voivat tällä hetkellä saavuttaa tuoton jopa 13,3%.

Onko Robocash Group kannattava?

Robocash Group saavutti vuonna 2022 yhdistetyn tuloksen 13,2 miljoonaa euroa. Vuosikertomus on tarkastettu Grant Thorntonin toimesta ja se on laadittu IFRS-standardien mukaisesti.

Takaukset ja riskit

Tarjotaanko takaisinostotakuu?

Kyllä, Robocash tarjoaa takaisinostotakuun. Tällä tavoin sijoittajat saavat korvauksen sekä pääomasta että kertyneistä koroista heti, kun lainanottaja on yli 30 päivää myöhässä takaisinmaksusuunnitelmasta.

Vaikuttaako geopoliittinen tilanne Robocashin liiketoimintaan?

Aluksi geopoliittisella tilanteella ei ole suoraa vaikutusta Robocashin liiketoimintaan, koska alustan luottomarkkinat sijaitsevat Ukrainan ja Venäjän ulkopuolella. Alustalla on liiketoiminnan pääkonttori Kroatiassa, he tekevät yhteistyötä hollantilaisen pankin kanssa maksujen käsittelyssä, ja Robocash Holdingin pääkonttori sijaitsee Singaporessa.


Muuta luettavaa muualta

Apple iPhone 12 ja sen mallit: Tehokkuutta ja innovaatiota älypuhelimiin

Apple iPhone 12 on yksi markkinoiden suosituimmista älypuhelimista. Sen julkaisun myötä Apple jatkaa perinteensä mukaista tyylikästä muotoilua ja tehokkaita ominaisuuksia. iPhone 12-sarja tarjoaa useita eri malleja, jotka sopivat eri käyttäjien tarpeisiin.

Apple iPhone 13 – Innovaatio, tyylikkyys ja teho yhdessä paketissa

Apple iPhone 13 Pro -älypuhelimessa on häkellyttävä 6,1” OLED-kosketusnäyttö 120 Hz virkistystaajuudella sekä tehokas 5G-yhteyksiä tukeva A15 Bionic -prosessori. Lisäksi laitteella on markkinoiden johtava IP68-vedenkestävyysluokitus.

Tehokas ja edullinen: Samsung Galaxy A13

Samsung Galaxy A13 tarjoaa vaikuttavia ominaisuuksia ja tyylikkään muotoilun kohtuuhintaan. Sen kompakti koko tekee siitä täydellisen valinnan niille, jotka haluavat tehokkaan älypuhelimen helposti mukaan otettavaksi.

Jätä kommentti