Remontoinnin ihanuus ja kamaluus

Kirjoittajan kuva
Written By admin

Olen jälleen siinä tilanteessa, että jonkinlainen remontointi ja osin pientä kosmeettista fiksausta tarvitaan.

Tuoreessa muistissa on muutaman vuoden takainen remontti alusta loppuun.

Nyt ei onnekseni olla kai ihan niin suuren urakan ääressä.

Haluan kuitenkin hoitaa asian kohdaltani mallikkaasti ja molempia osapuolia tyytyväiseen lopputulokseen.

Miten aloittaa kaikki?

Kun päätettiin remontoida vessat, kylpyhuone ja sauna alkoi kaikki tarjousten pyytämisellä eri yrityksistä. Paikallinen ja lähialueen yritysten tukeminen oli yksi tärkeimmistä kriteereistä. Haimme tietoa eri yrityksistä, jotka lähialueella toimii. Luimme kokemuksia ja arvosteluita sen minkä käsiimme saimme. Listasimme kaikki varteenotettavat ja otimme yhteyttä monin eri tavoin. Soitto, sähköpostit yms. Meille oli tärkeää itse kontaktoida yritys. Tärkein on kuitenkin se budjetti. Paljonko on varaa laittaa remonttiin? Mitkä on pakko laittaa heti ja onko ne miten kytköksissä, että on kannattavampaa tehdä yhdellä kertaa. Ajoissa lainaneuvottelu, jos se on tarpeen. Muista varata rahaa yllätyksiin.

Miksi kontaktoida itse?

Hyvällä tekijällä on kiire ja heillä ei ole aikaa roikkua esimerkiksi SOMEssa odottamassa asiakkaita. Tämän otan esiin siksi, että liian usein näin erinäisissä FB-ryhmissä miten joku huhuilee hyvää ja edullista yrittäjää, joka voi tulla heti tapetoimaan tai tekemään sen vessan kaakeloinnin.  Hyvä ja edullinen harvemmin kulkee käsi kädessä.  Ja näissä kohdin saakin varmaan heittää hyvästit kotitalousvähennyksille.

Kannattaa myös muistaa, että kuka tahansa ei saa tehdä ihan mitä tahansa. Osaan vaaditaan erinäisiä sertifikaatteja, että on pätevä. Tietenkin on hyvä miettiä näitä asioita ihan oman kotivakuutuksen puolesta ja unohtamatta sitä hyvä yrityksen/yrittäjän vastuuvakuutusta jos jotain sattuu. SOMEsta on se hyvä puoli, että aina voi kysellä kokemuksia tai suosituksia. Itse kontaktoimalla, saat rajattua kenelle laitat pyynnöt.

Saadut tarjoukset

Yllättävää oli, että harva yrittäjä vaivautui edes vastaamaan. Olisin näin mahdollisen asiakkaan roolissa arvostanut edes sitä viestiä, etteivät ehdi, eivät ole lainkaan kiinnostuneita, edes joku vastaus. Täydellinen hiljaisuus ja ”katoaminen” kummastutti. On molemmille osapuolille niin winwin tilanne, kun tiedetään missä mennään. Olisi ollut helppoa vastata kiitos vastauksesta. Täydellinen hiljaisuus nimittäin jättää itselle eittämättä negatiivisen fiiliksen ja niitä ei jatkossa sitten edes harkitse, eikä myöskään tule maininneeksi kenellekään millään tavoin. Tästä siis hyvä paikka ottaa se koppi.

Joukosta siis löytyi onneksemme niitäkin, joita kiinnosti, tulivat paikalle ja jättivät tarjouksen. Näissä olikin sitten varsin laajat erot. Kuitenkin tarjoukset oli pyydetty täysin samoin raamein. Halvimman ja kalliimman tarjouksen ero triplaantui. Kuitenkin, kuten jo aiemmin mainittu halpa hinta ei ole kaikki. Lopulta saimme tekijän.

Huomioitavaa se, että hyville tekijöille on jonoa- Niin mekin tässä odotimme remontin alkamista noin 5kk. Se ei ollut haitta, kun kuitenkin tiesimme aikataulun ja meitä informoitiin hyvin.

Itse remontti

Remontti tehtiin osin kaksivaiheisena. Onhan tässä monta seikkaa mitä pitää suunnitella ja aikatauluttaa.  Purkaminen, jätteen poisvientiä, paikkaamista, pohjustusta jne. Tähän päälle aikataulutukset sähkömiehen ja putkimiehen kanssa. Itse olet ajatellut lähinnä avaimet käteen remonttia, mutta totuus on jotain muuta. Totta et on tekijä, joka tekee kaiken valmiiksi. Itselle jää vain ne valinnat. Niitä valintoja sitten riittääkin.

Valintoja riittää

Sauna oli kaikista helpoin. Kerroit vaan mikä puu ja meille jopa tarjottiin muutama vaihtoehto, miten lauteet. Tämä oli meille silmiä avaava ja saatiinkin hyvä päätös nopeasti. Kiukaan valinta olikin sitten helppo. Enää vain se lattia.

Tässä kohtaa joutui pohtimaan mikä lattia eli lähinnä laatan koko ja väri.  Haluttiin tästä osasta yhtenäinen tekijä kaikkien remontoitavien tilojen osalta. Päätös syntyi helposti lopulta. Olimme ennakkoon tutustuneet netin kautta liikkeiden tarjontaan. Sitten vain paikan päälle katsomaan miltä näyttää livenä. Lattialaatta vaihtui toiseen, kun näimme, millainen se oikeasti oli. Valitse ovi, valitse valaistus jne.

Kylpyhuoneeseen haluttiin seinille kahta erilaista laatoitusta.

Valkoinen raikastamaan ja tuomaan valoisuutta.  Sitten sitä toista, josta tykkäsimme ja joka oli tummempaa. Tässäkin oli tärkeää, että pysytään samassa laattakoossa. Eihän ne valinnat tähän loppuneet. Vielä millainen suihku, millainen allas ja allaskaluste, vesihana, peili, valaistus. Vielä vähän extraa ja alumiinilistat lisäefektiksi.

Saumavärit kaikkineen. Ikkuna meni samalla vaihtoon, mutta linjaus sama mitä muu talossa ja sopii tilaan. Toki lisänä vielä suihkun taakse seinälle lasimosaiikkilaattaa.  Tämäkin kirkas + valkoinen, jotta tilan väriteema pysyy samana. Emme halunneet mitään liallista iloittelua.

Emmekä tosiaan halunneet minkään tilan näyttävän värikartalta.

Vessa1 asetti tilaltaan omat haasteet. Tännekin valittiin 2 eri laattaa, mutta samassa kokoluokassa. Putken piilotus ja pienen seinän piilotus sai saman lasimosaiikkilaatan mitä kylpyhuone, mutta nyt mustana. Tämä haluttiin pitää, koska se oli myös tämän alueen päävärinä.

Oli selvää, että kalusteet tulee olemaan tässäkin tilassa valkoiset.

Raikastaa ja tuo sitä kontrastia muuhun.  Tilan haastava koko toi omat rajoitteensa ja tämä piti ottaa tarkoin huomioon pohtiessa vaihtoehtoja.

Sopiva lopulta löytyi, mutta vaati pientä tuunaamista. Vetimet olivat mitä oli, joten ne uudistettiin. Se olikin oma projektinsa, koska kaapissa oli jo valmiit reiät ja se reikien väli saneli vaihtoehdot. Niitä ei montaa ollut mistä valita. Koska tässä oli niukka mitoitus niin allaskaapin mahdollinen koko saneli vähän valikoimaa, mutta osaltaan myös helpotti. WC-istuin olikin ehkä vaikein valinta. Tässäkin päätös, että pönttö on sama molempiin vessoihin. Toive, että rajaa jotain pois. Tässä remonttikohteessa oli nimittäin kaksi niin täysin erilaista vessaa. Kooltaan ja malliltaan. Eri asioihin piti kiinnittää huomiota.

Lopulta saadaan päätös tähänkin. Hanan valinta oli myös oma lukunsa.

Vaihtoehtoja on näissäkin aivan järjettömästi. Uskallanko valita tämän vai näkyykö helposti jäljet? Pitääkö olla jatkuvasti pyyhkimässä hanaa?

Vessa2 tiloiltaan haasteellinen malliltaan. Tännekin valitaan tummaa ja valkoista laattaa seinille. Remontin myötä tämä tila muuttui toiminnoiltaan hieman. Tässä tilassa oli aiemmin suihkunurkkaus, joka poistetaan. Altaan paikka siirtyy ja on uudessa järkevämpi ja sopii tilaan paremmin. Alakerran tavoin ja yhtenevä tekijä on tähän tilaan tuotu kaistale tummaa lasimosaiikkilaattaa. Haasteellisen tilan takia tähän joudutaan katsomaan erittäin siroa allaskalustetta altaineen ja pieni peilikaappi valoineen. Mittojen sanellessa valikoima on suppea ja näin ollen päätös syntyy nopeasti.

Kaikissa näissä on yhteinen tekijä siis lattialaatta ja pyyhekoukut.

Väriteema muutenkin pidetty samana ja sopien luonnollisesti muuhun asuntoon. Haluttiin valinnoissa valita värit, jotka kestävät aikaa ja joista itse tykkää. Valaistus oli tärkeässä roolissa.

Kaikkiaan teet valintoja aikamoisen määrän. Usea tila ja jossain vaiheessa alkaa jo tuntua, että eikö ne valinnat jo loppuneet.

Yllätykset

Onko se niinkään yllätys, jos tietää, että remontoidessa aina löytyy se ylimääräinen rahareikä mihin ollaan varauduttu, mutta silti yllättää?

Meillä jouduttiin tekemään laajempi putkien uudistus ja piirustukset ei välttämättä ollut ihan niin justiinsa, miten oli sitten oikeasti. Itse putket ei niinkään ollut iso kustannuslisä, mutta se kaikki muu.  Tähän tulee yrittäjän korvaukset extrasta ja lisänä putkimiehen lisäkulut juuri tähän yllätykseen. Tämän yllätyksen seurauksena jouduttiin uusimaan myös yksi sisäkatto. Lisäkuluja toi myös seinien vahvistukset kylpyhuoneessa.

Moneen kertaan laskettiin eri tilojen neliömäärät niin lattiaa, kuin seiniä. Mentiin tila kerrallaan. Nämä kaikki kirjattiin. Meillä oli suunnitelmat ylhäällä. Jo siinä vaiheessa, kun kasa erinäisiä laattapinoja kannettiin, niin katselin vielä, että nyt näyttää määrä vähäiseltä erään laatan kohdalla. Myöhemmin selvisi, että sitä on liian vähän. Remontin aikataulujen painaessa päälle kiireellä hakemaan lisää.

Matkalla täydennystä hakemaan ehtii apukuskin paikalla tekemään netin kautta tilannekartoitusta. Sen mukaan sitä laattaa ei ole hyllyssä.

Tämä ei ole iso juttu ja luotat siihen et hyllyssä on se muutama laatikko. Ei ollut, eikä ollut ihan hetkeen tulossa. Ei siis sopinut meidän aikatauluihimme se koska ehkä tulee. Ei huolta, koska samaa laattaa löytyy siinä toisessa värissä, mitä meillä on siinä tilassa. Pakko ottaa sitä. Tämän takia toinen vessa on hieman enempi tummalla, kuin mitä piti. Ylijäämä laattoja jäi ja alkujaan laskettiin pelivaraa jatkoa ajatellen, jos pitää joskus jotain paikata/korjata.

Miten budjetti piti

Lopulliseen remonttibudjettiin laskettiin vielä +10 % ylimääräistä, jos jotain tulee.  Remontin ollessa ohi, ja kaiken laskujen jälkeen ei tuo ihan 10 % riittänyt. Alun budjetti ylittyi 14,2 %. Omasta mielestä remontti kaikkine kuluineen pysyi hallinnassa. Tässäkin olisi voinut säästää. Ainahan sitä voi jälkikäteen jossitella.

Säästöä olisin voinut tehdä seuraavissa: Valita edullisempi kiuas, valita toisenlaisia ja halvempia laattoja, yksinkertaisempi suihkuhana, edullisemmat hanat jne. Aina voi valita toisin, mutta onko mieleistä ja onko kaiken arvoista? Eri asia jos kassa on tiukka ja se määrää mihin riittää.

Kaiken jälkeen

Remontista on nyt riittävästi aikaa, jotta voi ja on oikeasti tutustunut mitä on saatu. Ero vanhaan on kuitenkin niin suuri.

Saunaan olemme todella tyytyväisiä ja laudemalli ja kiuas etenkin on kaiken eurojen arvoista. Laude on käsityönä tehty täällä paikan päällä.

Myös saunan ja muiden tilojen valaistukseen ollaan tyytyväisiä. Kaikki kaapistot on seinään kiinnitettyjä, joten iso plussa siivouksen kanalta.

Yhden asian tekisin toisin. Valitsin vaaleamman lattialaatan. Tuo on kaunis ja sopii kaikkeen muuhun, mutta jos asut alueella, jossa on kalkkipitoinen vesi niin siivottavaa riittää. Siihen saa varata enemmän aikaa. Saunan ovi on toinen vähän murhe. Kaunis ovi ja tuo valoa saunaan, mutta ne vesiroiskeet ja se kalkkipitoinen vesi. Osaltaan tässä vaikuttaa se, että kaikki on uutta. Vanhassa ei näkynyt kaikki mitä nyt uudistetussa. Ennen oli umpipuinen saunanovi. Vaan niin oli myös hämärämpää saunassa. Aiemmin myös vaalea lattia.

Kun vastapainona on uudet tilat, niin ei ole iso vaiva ylläpitää ja helpottaa perusarjen siivousta.  Aina kuivaus liinalla ja lastalla. Myös suihkun osat.

Jossain kohdin olisin valinnut toisin värimaailmaa ajatellen. Meillä oli tiedossa, että asunto menee myyntiin pian remontin jälkeen. Valinnoissa tehtiin päätöksiä vähän sen mukaan, mikä on useamman makuun. Tämä hyvin pitkälle omalla mututason tiedolla ja mitä myös saimme selville mitä myytiin paljon.

Oli kaiken arvoista. Nyt olen matkalla kohti uutta remonttia ja uusin budjetein. Hinnat on nousseet ja tämä tulee huomioida. Nyt tehdään vain itsellemme, eikä myynti silmissä. Tehdään itsemme näköinen. Tämä jo mennyt remontti on kuitenkin hyvänä pilarina kohti tulevaa. Hyvänä muistutuksena itselle. Muistaa ne kompastuskohdat.

KO

Yksi kommentti artikkeliin ”Remontoinnin ihanuus ja kamaluus”

Jätä kommentti