Taloudellinen mielenrauha 2023: tulojen ja menojen yhteensovittaminen yhä vaikeampaa

Kirjoittajan kuva
Written By admin

Yhä useammalla suomalaisella on hankaluuksia sovittaa tulojaan ja menojaan yhteen. Yleisin ongelma on, että kulut ylittävät tulot, käy ilmi Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta.

Tulojen ja menojen yhteensovittaminen on vaikeaa lähes joka kolmannen suomalaisen (31 %) mielestä. Tulojen ja menojen yhteensovittamisen hankalaksi kokevien osuus on noussut koko Taloudellisen mielenrauhan mittaushistorian ajan, eli vuodesta 2018. Osuus on laskenut vain vuonna 2021, jolloin ihmisille kertyi korona-ajan säästöjä.

”Tulojen ja menojen yhteensovittamisen hankaloituminen on ollut nopeaa. Vielä viisi vuotta sitten tulojen ja menojen yhteensovittamisen koki hankalaksi vain 23 prosenttia vastaajista”, sanoo Heli Pieninkeroinen, Danske Bankin päivittäispalveluista vastaava johtaja.

Syyt, miksi vastaajien on vaikeaa tulla toimeen taloudellisesti, ovat pysyneet vuosien mittaan pitkälti samoina. Niistä, joille tulojen ja menojen yhteensovittaminen on vaikeaa, lähes puolet (48 %) kokee, että kulut ylittävät tulot. Suunnilleen yhtä moni (47 %) puolestaan kertoo, että he eivät ole varautuneet odottamattomiin kuluihin.

Kuluneena vuonna tulojen ja menojen yhteensovittamista on hankaloittanut hintojen nopea nousu. Nyt 34 prosenttia tulojen ja menojen yhteensovittamisen hankalaksi kokevista kertoi, että ei pysty vähentämään kulutustaan. Nousua edellisvuoteen on viisi prosenttiyksikköä.

Hintojen nopea nousu on johtanut siihen, että monen suomalaisen elintaso on laskenut. Kodeissa on jouduttu karsimaan kulutuksesta, jotta tulot riittävät menoihin.

”Vuonna 2019 kysymykseen vastanneista reilu kolmasosa ei ollut varautunut yllättäviin kuluihin. Nyt osuus on jo lähes puolet kysymykseen vastanneista”, sanoo Pieninkeroinen.

”Valitettavasti moni on tänäkin vuonna tilanteessa, jossa menoja on pakko karsia. Ensiaskel taloudelliseen mielenrauhaan alkaakin tulojen ja menojen kartoittamisesta. Budjetoinnin apuna voi käyttää myös mobiili- ja verkkopankista löytyviä työkaluja, kuten tulot ja menot -näkymää”, vinkkaa Pieninkeroinen.

Tietoa tutkimuksesta

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksia vuodesta 2018 asti. Tällä kertaa kyselytutkimukseen vastasi 3021 suomalaista ja kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6043. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin 24.2.–10.3.2023. Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Danske Bankin toimeksiannosta.Taloudellisen mielenrauhan tasoa seurataan vuosittain Pohjoismaissa Danske Bankin kehittämän indeksin avulla. Taloudellisen mielenrauhan indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fiDanske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

MobilePay: Tehokas ja kätevä maksupalvelu

MobilePay on tehokas ja kätevä mobiilimaksupalvelu, joka on saavuttanut suuren suosion Pohjoismaissa. Sen avulla voi maksaa verkko- ja fyysisissä kaupoissa sekä siirtää rahaa suoraan ystäville ja tuttaville. MobilePayn käyttö helpottaa arjen raha-asioiden hoitoa ja tarjoaa nopean ja turvallisen tavan maksaa ostokset.

Navionics: Edistyksellinen merikarttasovellus ja navigointiratkaisu

Navionics on merkittävä merikarttasovellus ja navigointiratkaisu, joka tarjoaa veneilijöille ja muiden vesistöjen käyttäjille luotettavaa ja tarkkaa tietoa vesiväylien tilasta, satamista, syvyyskartoista ja muista navigointiin liittyvistä tiedoista. Tämä edistyksellinen sovellus on suunniteltu tukemaan veneilijöitä, purjehtijoita ja kalastajia heidän matkallaan turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

Lego Master Suomi – joukkueet rakentavat mestariteoksia

Lego Masters Suomi on suosittu kilpailuohjelma, jossa tiimit kilpailevat luomalla upeita rakennelmia Lego-palikoista. Osallistujat osoittavat luovuuttaan, taitojaan ja tiimityötä rakentaessaan uskomattomia Lego-teoksia. Kilpailu vaatii mielikuvitusta, tarkkuutta ja nopeita ratkaisuja. Lego Masters on inspiroiva ohjelma kaikille Lego-faneille, jotka rakastavat nähdä palikoiden muuttuvan.

Mikä on dropshipping verkkokauppa?

Dropshipping -verkkokauppa on yksi nopeimmin kasvavista liiketoimintamalleista nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Dropshipping mahdollistaa yrittäjille verkkokaupan perustamisen ilman tarvetta varastolle, tuotteiden pakkaamiselle tai lähetysten hallinnalle.

Yksi kommentti artikkeliin ”Taloudellinen mielenrauha 2023: tulojen ja menojen yhteensovittaminen yhä vaikeampaa”

Jätä kommentti