Uusi lainapalvelu nimenomaan asuntolainoille tuli markkinoille

Kirjoittajan kuva
Written By admin

Koska viimeksi olet miettinyt asunnon ostamista, tai vaikkapa nykyisen asuntolainasi siirtämistä toiselle lainoittajalle – tai kilpailuttanut asuntolainan korot? Viime aikaiset muutokset Euroopan ja maailman korko- ja lainamarkkinoilla ovat saaneet monet asuntoa miettivät ja asunnon jo omistavat tarkastelemaan omia asuntolainojaan.

Kilpailuta asuntolainasi 2023

Etua.fi asuntolainapalvelun avulla voit maksutta kilpailuttaa asuntolainasi vaivattomasti. Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali.  Voit  kilpailuttaa myös ASP-lainan. Asuntolainan kilpailutus kannattaa aina.

  • Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi
  • Et sitoudu mihinkään 
  • Tarjouksia useilta pankeilta
  • Finanssivalvonnan hyväksymä

Etua.fi on perustettu vuonna 2008 ja se on pisimpään Suomessa toiminut lainavertailupalvelu. Pitkä kokemus lainojen kilpailutuksesta takaa, että Etua.fi palvelun käyttäjät saavat kilpailukykyiset lainatarjoukset vaivattomasti.

Etua.fi palvelun tavoitteet

Etua.fi tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelu toimii yhteistyössä Suomen johtavien finanssialan yritysten kanssa ja pystyy näin tarjoamaan kuluttajille markkinoiden parhaimmat tuotteet. Etua ei myönnä lainoja vaan välittää verkkopalvelun kautta tulleet lainahakemukset eteenpäin yhteistyökumppaneille. Asuntolaina, kulutusluotto, remonttilaina, matkalaina, laina ilman vakuuksia tai yhdistelylaina – näissä ja monissa muissa rahoitustarpeissa etua.fi auttaa löytämään kilpailukykyiset lainatarjoukset. Palvelu on aina kuluttajalle maksuton.

Asuntolainojen korot 2023

Korko oli poikkeuksellisesti nollassa tai jopa miinuksella noin seitsemän vuoden ajan, ja moni asuntovelallinen ehti tottua halvan lainan maailmaan. Korot lähtivät nousuun alkuvuonna 2022, ja korko oli vuoden 2022 joulukuun alussa jo lähes 2,9 prosenttia. Asuntolainan korko muodostuu asiakkaan valitsemasta viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Vuoden euribor on kivunnut jälleen uudelle desimaalille. Edellisen kerran viitekorko oli yhtä korkea yli 13 vuotta sitten.

Nyt tätä kirjoitettaessa (13.1.) viimeisen 12kk euribor taso oli 3,303 prosenttia! Mutta esimerkiksi kesällä 2008 samainen korko oli 5,418 prosenttia, joten mitenkään erityinen tämä nykyinen taso ei ole, jos tarkasteltavaksi ottaa pidemmän ajanjakson. Monet tämän hetken asuntovelallisista ovat ottaneet ensimmäisen asuntolainansa paljon nykyisen asuntolainen korkoa korkeammalla korolla.

Korkojen nousu voi nostaa lainanlyhennystä jopa useilla sadoilla euroilla kuukaudessa. Nousu riippuu viitekorosta, jäljellä olevan lainan määrästä ja laina-ajasta. Esimerkiksi perhe, joka on ottanut nollakorkotilanteessa 285 000 euron asuntolainan 25 vuoden laina-ajalla ja 12 kuukauden euriborilla, maksaa 0,75 prosenttiyksikön marginaalilla lainaa takaisin 1 042 euroa kuussa.

Jos euribor-viitekorko on esimerkiksi 3 prosenttia, tulee viitekorosta ja marginaalista muodostuvaksi kokonaiskoroksi 3,75 prosenttia. Tällöin kuukausittain maksettava erä nousee 423 euroa, yhteensä 1 465 euroon.

Milloin korkojen nousu näkyy asuntolainassa? 

Korkojen nousu näkyy asuntolainan kuluissa sitä mukaa, kun lainan kohdalle osuu korontarkistuspäivä. Jos viitekorkona on 12 kuukauden euribor, tarkistetaan korko vuosittain lainan maksun eräpäivänä siinä kuussa, kun olet nostanut lainan ensimmäisen kerran. 

Oman talouden hallinta

Nyt viimeistään on hyvä aika tarkastella sitä oman talouden rakennetta: mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Onko jotain säästökohteita, mahdollisuutta saada lisää tuloja, tai onko jopa mahdollisuus sijoittaa osa tuloista tuottamaan paremmin, kuin vain nollatilillä pankissa makuuttaminen. Inflaatio on kuitenkin tällä hetkellä korkealla.

Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Vuonna 2021 hintojen nousu oli huomattavasti maltillisempaa, sillä silloin keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

2000-luvun edellinen inflaatioennätys syntyi globaalin finanssikriisin aikaan vuonna 2008, jolloin kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia. Vaikka vuoden 2021 keskimääräinen inflaatio jäi reiluun kahteen prosenttiin, kuluttajahintojen nousun voi katsoa alkaneen jo kyseisen vuoden loppupuoliskolla. Inflaation alkutahdit lyötiin siis jo selvästi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Vuonna 2022 inflaatiota kiihdyttivät etenkin lainakorkojen nousu sekä energiatuotteiden ja elintarvikkeiden kallistuminen.
Joulukuussa eniten nousua oli lainakoroissa sekä sähkön ja lentomatkojen hinnoissa. Elintarvikkeista eniten nousivat jauhojen ja munien hinnat.
Liikennepolttoaineista dieselin hinta nousi bensiinin hintaa enemmän. Polttoainepumpuilla dieselistä on joutunut syksystä asti maksamaan jo enemmän kuin bensiinistä.

Polttoaineiden halpeneminen hillitsi joulukuun inflaatiota. Joulukuussa kuluttajahintojen vuosimuutos oli 9,1 prosenttia. Marraskuusta joulukuuhun kuluttajahintojen kuukausimuutos oli -0,1 prosenttia.


Mihin suuntaan inflaatio kehittyy vuonna 2023?

Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan joulukuussa 9,2 prosenttia. Euroalueen inflaatioluku perustuu yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin. Suomessa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli joulukuussa 8,8 prosenttia.

2 kommenttia artikkeliin ”Uusi lainapalvelu nimenomaan asuntolainoille tuli markkinoille”

Jätä kommentti