Erilaisia luottoja ja luotot: Ymmärrä vaihtoehtosi

Kirjoittajan kuva
Written By Niko

Luotto voi olla hyödyllinen työkalu yllättävien menojen kattamiseen tai suurempien hankintojen rahoittamiseen. On kuitenkin tärkeää ymmärtää eri luottotyyppien ominaisuuksia ja riskejä ennen kuin teet päätöksen. Tässä artikkelissa tarkastelemme erilaisia luottoja ja luottoja, jotta voit tehdä itsellesi sopivimman valinnan.

Mikä on luotto?

Luotto on sopimus, jossa lainanantaja antaa lainansaajalle rahaa takaisinmaksua varten tulevaisuudessa. Lainalle tyypillisesti kertyy korkoa, joka on lainansaajan maksama korvaus lainan käytöstä. Luotto voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton.

Vakuudellinen luotto vaatii vakuuden, joka on lainanantajalle pantu omaisuus. Jos lainansaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, lainanantaja voi ottaa vakuuden haltuunsa. Vakuutena voi toimia esimerkiksi asunto, auto tai arvopaperit.

Vakuudeton luotto ei vaadi vakuutta. Nämä luotot ovat tyypillisesti pienempiä ja korkeampikorkoisia kuin vakuudelliset luotot.

Erilaisia luottoja

Kulutusluotto on yleisin luottotyyppi. Sitä käytetään tyypillisesti yllättävien menojen kattamiseen tai suurempien hankintojen rahoittamiseen. Kulutusluotot voivat olla joko vakuudellisia tai vakuudettomia.

Pikavippi on pienikokoinen, nopeasti myönnettävä luotto, jolla on tyypillisesti korkea korko ja lyhyt takaisinmaksuaika. Pikavippejä tulisi käyttää harkiten, sillä ne voivat johtaa velkakierteeseen.

Jatkuva luotto on luottotili, jolta voi nostaa rahaa tarpeen mukaan. Jatkuvalla luotolla on tyypillisesti kuukausittainen lyhennyssumma, ja korko lasketaan vain nostetusta summasta.

Joustoluotto on eräänlainen jatkuva luotto, jossa on joustavampi takaisinmaksu. Joustoluotolla voi tyypillisesti lyhentää lainaa nopeammin tai pitää taukoa lyhennyksissä.

Kertalaina on kertaluonteinen laina, joka maksetaan takaisin kiinteissä erissä. Kertalainoja käytetään tyypillisesti suurempien hankintojen rahoittamiseen.

Asuntolaina on laina, jota käytetään asunnon ostamiseen. Asuntolaina on tyypillisesti vakuudellinen laina, jonka vakuutena toimii ostettava asunto.

Opintolaina on laina, jota käytetään opintojen rahoittamiseen. Opintolaina on tyypillisesti valtion takaama laina, jolla on alhainen korko.

Luoton ottamisen riskejä

Luottoa ottaessa on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riskit. Luottoa ei tulisi ottaa, jos ei ole varma, että pystyy maksamaan sen takaisin. Jos lainaa ei makseta takaisin ajallaan, siitä voi koitua seuraamuksia, kuten korkojen ja perintäkulujen kasvaminen.

Ennen luoton ottamista:

  • Harkitse, onko luotto todella tarpeellinen.
  • Vertaile eri luottotarjouksia ja valitse itsellesi sopivin.
  • Lue lainan ehdot huolellisesti.
  • Varmista, että pystyt maksamaan lainan takaisin ajallaan.

Miten parantaa luottokelpoisuutta?

Luottokelpoisuus on lainanantajan arvio lainansaajan kyvystä maksaa lainansa takaisin. Hyvä luottokelpoisuus parantaa mahdollisuuksia saada lainaa ja voi myös alentaa lainan korkoa.

Luottokelpoisuutta voi parantaa:

Jätä kommentti