Muiden rahoituslaitosten myöntämien uusien yrityslainojen keskikorko lähes 8 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä

Kirjoittajan kuva
Written By admin

Vuoden 2022 toisella neljänneksellä suomalaiset yritykset nostivat muista rahoituslaitoksista uusia yrityslainoja[1] 890 milj. euron edestä. Yli puolet nostoista tekivät mikro- ja pienyritykset.  Muista rahoituslaitoksista eniten uusia lainoja yrityksille myönsivät ajoneuvorahoitusyhtiöt; lainat kattoivat kolmasosan uusista lainoista.

Vuoden 2022 toisella neljänneksellä uusien yrityslainanostojen yleisin lainatyyppi oli tavanomaiset yrityslainat (360 milj. euroa) ja factoringrahoitus (340 milj. euroa) oli toiseksi yleisin. Uusien yrityslainojen keskikorko oli 7,8 %[2]. Eri rahoitusmuotojen keskikoroissa on kuitenkin suuria eroja. Esimerkiksi tavanomaisten yrityslainojen keskikorko oli 3,3 % ja factoringrahoituksen 15,6 %.

Kesäkuun 2022 lopussa muiden rahoituslaitosten suomalaisille yrityksille myöntämien lainojen kanta oli 5,5 mrd. euroa ja kannan keskikorko 2,26 %[3]. Kannasta yleisin lainatyyppi oli rahoitusleasing (3,2 mrd. euroa) ennen tavanomaisia yrityslainoja (2 mrd. euroa). Suurin osa yrityslainakannasta oli vakuudettomia ja vakuusvajeellisia lainoja (3,7 mrd. euroa).

Muista rahoituslaitoksista pankkien rahoitusyhtiöillä on suurin osuus yrityslainakannasta (3,2 mrd. euroa). Kesäkuun 2022 lopussa eniten lainoja oli myönnetty energia-, teollisuus- sekä kuljetus- ja varastointitoimialoille. Energia-alan yritysten lainakanta oli ainoana yli miljardi euroa.

Muiden rahoituslaitosten yrityslainakannan kasvu oli nopeampaa kuin luottolaitosten

Kesäkuussa 2022 luottolaitosten (pankit) myöntämien yrityslainojen kanta oli 62,1 mrd. euroa ja sen vuosikasvuvauhti 6,5 %. Muiden rahoituslaitosten yrityslainakannan kasvuvauhti (12,5 %) oli kesäkuussa huomattavasti nopeampaa kuin luottolaitosten. Kesäkuussa 2022 luottolaitosten yrityslainakannan keskikorko (1,51 %) oli alhaisempi kuin muiden rahoituslaitosten yrityslainakannan (2,26 %). Korkoeroja selittävät esimerkiksi erot toimijoiden yritysasiakaskunnassa: luottolaitokset ovat myöntäneet suuryrityksille suhteellisesti eniten lainoja, kun taas muilla rahoituslaitoksilla mikro- ja pienyritykset ovat uusien yrityslainanostojen perusteella suurin asiakaskunta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Muiden rahoituslaitosten myöntämien uusien yrityslainojen keskikorko lähes 8 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä”

Jätä kommentti