Viime aikoina on monella kotitaloudella tuntunut siltä kuin sähkön hinta nousisi aina vain uusiin ennätyslukemiin, eikä nousulle näy loppua. On totta, että sähkön hinnasta on laskusta toiseen joutunut maksamaan entistä enemmän jo tovin, käytön pysyessä samana tai jopa alempana.
Kenellekään ei ole myöskään jäänyt epäselväksi, että Ukrainan sota on vaikuttanut massiivisesti sähkön hintaan Suomessa. Tämän lisäksi maamme taloustilanne yleisesti ottaen sekä uusiutuvien energioiden käytön arvaamattomuus ovat lyöneet lisää löylyjä kiukaalle.
Miten kotitaloudet kykenevät tässä tilanteessa toimimaan, jotta oma talous ei romahda sähkön hinnan nousun myötä?
Kannattaako nykytilanteessa sähkösopimus kilpailuttaa?
Ensimmäinen askel kohti edullisempaa sähkölaskua – ainakin verrattuna siihen, minkälaiseksi tämänhetkinen sähkösopimus tulee muodostumaan – on kilpailuttaa sähkösopimus.
Kilpailuttamiseen saattaa kuitenkin olla korkea kynnys. Mitä jos uusi sopimus ei olekaan se parhain? Mitä jos sopimuksen suhteen tulee vastaan joitain ongelmia, kuten yhtäkkisiä korkeita hintojen nousua?
On ymmärrettävää, että asia hermostuttaa kotitalouksia, sillä kotitaloudelle edullisimmat eli määräaikaiset kiinteähintaiset sopimukset eivät ole sähköyhtiöille kaikkein tuotollisin ratkaisu.
On kuitenkin ehdottomasti kannattavaa kilpailuttaa sähkösopimukset, etenkin jos edellisestä kerrasta on jo vierähtänyt tovi. Ja kilpailutus kannattaa tehdä juuri nyt, sillä muutaman kuukauden päästä sopimusten lähtöhinta saattaa jo olla huomattavasti korkeammalla. Sen sijaan, että pysyisit vankasti nykyisen sähkösopimuksesi takana, kilpailuta sähkösopimus ja säästä rahaa.
Vaikka kävisikin niin, että tämänhetkinen sähkösopimus onkin se edullisin mahdollisin vaihtoehto, tulee asiasta tehdä selkoa etukäteen, jotta ei muutaman kuukauden kuluttua tarvitse miettiä ihmeellisiä lukuja sähkölaskussa.
Miten sähkösopimuksen voi kilpailuttaa?
Kotitaloudellesi edullisimman sähkösopimuksen voi helposti kilpailuttaa sähkösopimusten kilpailutukseen erikoistuvalla sivustolla. Puhelimitse ei siis tarvitse suostua houkuttelevaankaan tarjoukseen, eikä sähköyrityksille tarvitse erikseen soittaa, vaan jokainen mahdollinen sopimus kannattaa käydä läpi sivustolla, joka tekee mahdollisimman helpoksi tarkastella useaa erilaista sopimusta kerralla.
Itse sähkösopimus solmitaan turvallisesti suoraan sähköyhtiön sivuilla. Verkkolomake sopimuksen solmimiseksi tulisi olla helppo löytää, ja tehtyäsi sopimuksen uusi sähköyrityksesi purkaa edellisen sähkösopimuksen puolestasi.
Vaikka olisit tietyn sähköyhtiön vannoutunut asiakas, sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä silti. Voi nimittäin olla mahdollista, että kyseisellä yhtiöllä on tarjolla jokin kampanja juuri sillä hetkellä, johon vaihtaessa pystyy omaa sähkölaskuaan pienentämään. Muutoinkin voi olla tuotteliasta kilpailuttaa sähkösopimukset säännöllisin väliajoin, etenkin jos markkinoiden edullisimmat sähkölaskut ovat mieleen.
Mikäli tahdot sähkösopimuksesi nimenomaan joltakin tietyltä yritykseltä, voit vertailla eri sopimuksia suoraan yrityksen sivustolla. Muutoin vertailusivuston käyttäminen on ehdottomasti nopein ja helpoin tapa saada käsiinsä monta eri sähkösopimusvaihtoehtoa samalla kertaa.
Näitä vertailusivustoja voi käyttää silloinkin, kun etsit sähkösopimusta kodin sijasta mökille tai muulle vapaa-ajan asunnolle. Käyttäessäsi sähkösopimusten vertailusivustoa, sinun ei myöskään tarvitse pyytää ja odotella kiinnostavilta sähköyrityksiltä tulevia tarjouksia vaan sopimuksen solmimisen voi aloittaa heti.
Minkälainen sähkösopimus sinun kannattaisi valita?
Sähkösopimuksia on pääsääntöisesti saatavilla kolme erilaista. Määräaikaiset sopimukset kestävät yleensä kahden vuoden verran, ja ne tarjotaan kuukaudesta toiseen samaan kiinteään kWh-hintaan.
Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset taasen kestävät yleensä niin kauan, kunnes asiakas siirtyy toisen sopimuksen tai yrityksen pariin, ja näissä sopimuksissa kWh-hinta saattaa vaihdella kuukaudesta toiseen. Pörssisähkössä taas sähkön hinta määräytyy jatkuvasti sen hetkisen hinnan mukaan.
On jokaisen omasta kotitaloudesta kiinni, minkälaisen sopimuksen haluaa solmia. Määräaikaiset sopimukset tarjoavat muuttumattoman perushinnan, ja ovat täten monen suosikkeja etenkin tämänhetkisessä tilanteessa. Se on myös yleisesti suosittu suurien kiinteistöjen, kuten liiketilojen, kohdalla, joissa sähköä kuluu paljon vuorokauden eri aikoina.
Mikäli sähkön käyttö on vähäisempää, voi toistaiseksi voimassa oleva sopimus olla toimiva. Pörssisähkö taas sopii erityisesti niille, joiden runsain sähkönkäyttö sijoittuu ajankohtiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan.
Sopimuksesta riippumatta sähkösopimus kannattaa nyt kilpailuttaa, sillä sähkön hinnan odotetaan nousevan tuntuvasti talvella.