Pikavippi heti? Kattava opas äkillisiin rahantarpeisiin

Kirjoittajan kuva
Written By Niko

Elämä heittää eteen joskus yllättäviä tilanteita, joissa ylimääräinen raha olisi tarpeen nopeasti. Silloin voi tulla mieleen ”pikavippi heti”, mutta onko se oikea ratkaisu ja mitä vaihtoehtoja on olemassa? Tässä kattavassa oppaassa pureudumme pikavippien maailmaan, niiden hyviin ja huonoihin puoliin, sekä annamme vinkkejä vastuulliseen lainanottoon.

Mikä on pikavippi?

Pikavippi on nimensä mukaisesti pieni ja lyhytaikainen laina, joka on tarkoitettu äkillisiin rahantarpeisiin. Pikavippien suuruus vaihtelee yleensä muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon, ja ne maksetaan takaisin tyypillisesti muutaman viikon tai kuukauden kuluessa.

Pikavippien hyvät puolet:

 • Nopea hakeminen ja käsittely: Pikavipin hakeminen onnistuu yleensä helposti netissä, ja päätöksen saa usein jopa muutamassa minuutissa. Rahat voivat olla tilillä jopa saman päivän aikana.
 • Ei vakuuksia tai takaajia: Pikavippeihin ei yleensä tarvita vakuuksia tai takaajia, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon monille.
 • Joustavat lainasummat: Pikavippien suuruutta voi usein säätää omien tarpeiden mukaan.

Pikavippien huonot puolet:

 • Korkeat korot ja kulut: Pikavippien korot ja kulut ovat usein huomattavasti korkeammat kuin perinteisten pankkilainojen. Tämä tarkoittaa, että lainasta joutuu maksamaan takaisin huomattavasti enemmän kuin alun perin lainasi.
 • Lyhyt maksuaika: Pikavipin maksuaika on yleensä lyhyt, mikä voi aiheuttaa haasteita takaisinmaksussa, jos taloudellinen tilanne ei parane nopeasti.
 • Velkakierre: Pikavipit voivat johtaa helposti velkakierteeseen, jos niitä käytetään toistuvasti arjen menojen kattamiseen.

Milloin pikavippi voi olla hyvä vaihtoehto?

Pikavippi voi olla hyvä vaihtoehto, kun kyseessä on äkilliseen ja välttämättömään menoon, kuten rikkoutuneen kodinkoneen korjaamiseen tai yllättävään lääkärilaskuun. On kuitenkin tärkeää muistaa, että pikavippi on aina viimeinen vaihtoehto, kun muut keinot rahoituksen hankkimiseen on jo käytetty.

Ennen pikavipin ottamista:

 1. Mieti tarkkaan, onko laina todella välttämätön. Voisiko menon siirtää myöhemmäksi tai maksaa se osissa?
 2. Kartoita kaikki vaihtoehdot. Olisiko mahdollista saada lainaa perheenjäseneltä tai ystävältä, tai voisiko työnantaja maksaa palkkaa etukäteen?
 3. Vertaile eri lainantarjoajia. Pikavippien korot ja kulut vaihtelevat paljon, joten vertailu kannattaa aina.
 4. Lue huolellisesti lainasopimus. Varmista, että ymmärrät kaikki lainan ehdot ja takaisinmaksuaikataulun.

Vaihtoehtoja pikavipeille

Pikavipin sijaan kannattaa harkita seuraavia vaihtoehtoja:

 • Joustoluotto: Joustoluotto on luottotili, josta voi nostaa rahaa tarpeen mukaan. Joustoluoton korot ovat usein alhaisemmat kuin pikavippien, ja maksuaika on joustavampi.
 • Kulutusluotto: Kulutusluotto on suurempi laina, joka sopii esimerkiksi remontin tai auton hankintaan. Kulutusluottojen korot ovat yleensä alhaisemmat kuin pikavippien, mutta ne vaativat usein vakuuksia tai takaajia.
 • Pankkilaina: Pankkilaina on perinteinen vaihtoehto, joka sopii suurempiin hankintoihin. Pankkilainojen korot ovat yleensä edullisimmat, mutta niiden hakeminen ja käsittely voi kestää kauemmin.
 • Sosiaalinen luototus: Sosiaalinen luototus on vaihtoehto perinteisille pankeille ja rahoituslaitoksille. Sosiaalisen luototuksen kautta voi saada lainaa yksityishenkilöiltä tai yrityksiltä.

Vinkkejä vastuulliseen lainanottoon

 • Laina vain sen verran kuin tarvitset. Älä ota suurempaa lainaa kuin on välttämätöntä.
 • Tee realistinen budjetti. Varmista, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin sovitussa aikataulussa.
 • Maksa laina takaisin mahdollisimman nopeasti. Mitä nopeammin maksat lainan takaisin, sitä vähemmän maksat korkoja ja kuluja.
 • Älä ota uutta lainaa vanhan lainan maksamiseen. Tämä voi johtaa velkakierteeseen.
 • Hae apua, jos tarvitset. Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä veloistasi, hae apua velkaneuvonnasta tai talous- ja velkaneuvonnasta.

Yhteenveto

Pikavippi voi olla hyvä vaihtoehto äkillisiin rahantarpeisiin, mutta se on aina viimeinen vaihtoehto. Ennen pikavipin ottamista kannattaa harkita kaikkia muita vaihtoehtoja ja vertailla eri lainantarjoajia. Vastuullinen lainanotto on tärkeää, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja velkakierteeltä.

Jätä kommentti